Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz, mevsim itibarıyla balıkların yüzde 90’ından fazlasının yağlandığını, bu durumun da lezzeti artırdığını söyledi. Çanakkale bölgesi için bu dönemde sardalyenin en lezzetli balıklardan biri olduğunu aktaran Ayaz, ilerleyen aylarda palamut ve lüferin sardalyenin yerini alacağını ifade etti.
KASIM AYINDA HAMSİ SEZONU AÇILIYOR
Prof. Dr. Adnan Ayaz, kasım ayında sezonu açılacak hamsinin aralık ayından itibaren lezzetleneceğini dile getirerek, “Küresel ısınma nedeniyle sulardaki birkaç derecelik artış, bazı balık türlerinin sezonlarının kaymasına yol açtı. Üniversitemiz tarafından yapılan araştırmada, aralık ayında Çanakkale Boğazı’nda hamsi yumurtaları tespit ettik” dedi.
DİP BALIKLARINDA ZİRVE DÖNEMİ
Ayaz, şu an karagöz, sargoz, çipura, sinarit, mercan ve barbun gibi dip balıklarının en yağlı ve en lezzetli döneminde olduğunu belirterek, “Yağlandıkları için sofralarda insanların daha çok keyif alacağı bir tada ulaştılar” ifadelerini kullandı.
“KISITLAMALARA UYMAK ZORUNDAYIZ”
Balık stoklarının korunması için boy sınırlamalarının önemine değinen Ayaz, “En azından bir stok bir defa üresin, sonra avlansın ki sürdürülebilirlik sağlansın. Boy sınırlamaları da bu nedenle uygulanıyor. Henüz tebliğlerde yer almayan bazı türler var ama balıkçılarımız kurallara uyarsa kendi geleceklerini garanti altına almış olurlar” diye konuştu.
Ayaz, bazı türlerin ilk üreme boylarına dair çalışmaların henüz tamamlanmadığını belirterek, örnekleme zorlukları nedeniyle bu sürecin uzadığını söyledi. “Çalışmalar tamamlandığında, en az yakalanması gereken minimum boylar belirlenecek ve Bakanlığa önerilecek. Böylece hangi ağların kullanılmaması gerektiği de netleşecek” dedi.
BALIK TÜKETİM TAKVİMİ
Balık takvimine göre, türlerin tüketilmesi önerilen aylar şöyle:
- Palamut: Eylül – Aralık
- Lüfer ve Çinekop: Ekim – Ocak
- Hamsi: Aralık – Mart
- İstavrit: Eylül – Şubat
- Mezgit: Kasım – Nisan
- Tekir ve Barbun: Eylül – Mayıs
- Çipura: Eylül – Şubat
- Levrek: Kasım – Mayıs
- Uskumru: Eylül – Şubat
- Sardalya: Ekim – Temmuz
- Kefal: Kasım – Ağustos
- Kalkan: Eylül – Şubat