Çürümüş domatesleri sakın çöpe atmayın!

C vitamini bakımından zengin olan domates; salça, menemenlik sos ve birçok yemekte başrolde. Yazın bolca alınan domatesler zamanla bozulabilir. Ancak bu domatesleri değerlendirerek hem israfı önleyebilir hem de farklı alanlarda fayda sağlayabilirsiniz.

EV YAPIMI SALÇAYA DÖNÜŞTÜRÜN

Yumuşamış ya da ezilmiş domatesleri ayıklayarak, henüz çürümeye başlayan kısımlarını kesip atarak evde salça yapımında kullanabilirsiniz. Bu yöntemle hem tasarruf etmiş olursunuz hem de kışlık ihtiyaçlarınız için doğal bir salça elde edersiniz.

MENEMENLİK SOS HAZIRLAYABİLİRSİNİZ

Çürümeye yüz tutmuş domatesler, menemenlik sos yapımı için de oldukça uygundur. Kabuklarını soyup doğradığınız domatesleri biberle birlikte kavurarak kavanozlara doldurabilir, böylece hem israfı önleyip hem de kışa hazırlık yapabilirsiniz.

DOMATESİN TOHUMUNDAN YENİ DOMATESLER YETİŞTİRİN

Bozulmuş domateslerin içindeki tohumlar hâlâ değerlidir. Bu tohumları alıp saksı toprağına ekerek kendi domates fidelerinizi yetiştirebilirsiniz. Eğer bahçeniz varsa, filizlenen fideleri oraya aktararak kendi mini domates tarlanızı oluşturabilirsiniz.

NASIL YAPILIR?

*Çürük kısımları temizleyin.

*Tohumları toprakla buluşturun.

*Her gün düzenli olarak sulayın.

*Birkaç hafta içinde çimlendiğini göreceksiniz.

CİLT BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİN 

Eğer domatese karşı alerjiniz yoksa, çürümüş ama tamamen bozulmamış domatesleri cilt maskesi olarak kullanabilirsiniz. İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde cildinize tazelik ve canlılık kazandırabilir.

DOĞAL ÇİÇEK GÜBRESİ YAPIMI

Domatesleri çiçekleriniz için organik gübreye dönüştürmek de oldukça kolay. Çürümüş domatesleri küçük parçalara bölerek bir kaba koyun. Ardından üzerine pirinç yıkadığınız sudan biraz ekleyin. Kabın üzerini plastik bir örtü ile kapatarak birkaç gün mayalanmaya bırakın. Bu süreç sonunda elde ettiğiniz karışımı çiçeklerinize vererek doğal gübre elde etmiş olursunuz.

İSRAF ETMEYİN, DEĞERLENDİRİN! 

Domatesin çürümesi son değil, dönüşümün başlangıcı olabilir. Yukarıda yer alan yöntemlerle hem gıda israfının önüne geçebilir hem de doğaya katkı sağlayabilirsiniz. Artık çürük domateslerin çöpe değil, faydalı alanlara gitme zamanı!

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir