Dolapta yumuşamış, çürümeye yüz tutmuş soğanlarla karşılaşmak pek çok kişinin yaşadığı bir sorun. Özellikle satın alındıktan kısa süre sonra bozulmaya başlayan soğanların ardında genellikle yanlış saklama yöntemleri yatıyor. Gıda uzmanı Melissa Alink’in verdiği bilgilere göre, her ne kadar soğanlar buzdolabında saklanabiliyor olsa da bu, doğru bir yöntem değil. Alink, “Çiğ soğanlar buzdolabındaki yüksek nemi hızla emer ve bu da onların yumuşayıp bozulmasına yol açar” şeklinde ifadelere yer verdi.
SOĞUKTA ŞEKERLEME, SICAKTA FİLİZLENME
Soğanlar soğuk ortamda kaldığında içerdikleri nişasta şekere dönüşerek yapılarında bozulmaya neden olur. Bu da soğanın lapa gibi bir dokuya sahip olmasına yol açar. Öte yandan, yüksek sıcaklıkta tutulan soğanlar ise çabuk filizlenerek raf ömrünü kısaltır. Alink’e göre, soğanların en uygun saklama yeri kuru, karanlık ve hava sirkülasyonu olan alanlardır. Kiler, serin dolap içleri ya da iyi havalandırılan çekmeceler ideal tercihlerdir. Ancak nemli ortamlar, örneğin lavabo altı ya da bodrum soğan için uygun değildir.
Aynı zamanda uzmanlar soğanların plastik poşetlerde saklanmasının büyük bir hata olduğunu vurguluyor. Bu tür poşetler hava almayı engellediği için nemin içeride kalmasına ve çürümeye zemin hazırlar. Bunun yerine tel sepetler, file torbalar ya da hava alabilen saklama kapları tercih edilmelidir.
DOĞRANMIŞ SOĞANLARDA DA BUNA DİKKAT ETMEK GEREKİYOR
Bütün soğanlar için buzdolabı önerilmese de doğranmış, kesilmiş ya da pişmiş soğanlar mutlaka buzdolabında muhafaza edilmeli fakat bu durumda da dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Melissa Alink, doğranmış soğanların streç filmle sarılması ve hava geçirmez kaplarda saklanmasının ideal olduğunu belirtiyor. Öte yandan buzdolabındaki etilen gazı, doğranmış soğanların daha hızlı bozulmasına neden olabilir. Bu riski azaltmak için, doğranmış soğanları fermuarlı saklama torbalarına koymak en iyi çözümlerden biri.